... vagyis óvodában. Ugyanis Törpével elkezdtünk kutyaoviba járni az Alfa Kutyaiskolába Csepelre. Elsősorban Törpe okulása és szocializációja a cél, de nem titkoltan kíváncsi vagyok az Alfa és a Tükör módszer közti különbségekre. Eddig (két alkalmon vagyunk túl) sok eltérést nem vettem észre, de nekem is szuper, ha ovis témákban is "hallgatok" néhány órát. Nem meglepő módon van bőven új infó, amit eddig nem tudtam, szóval nagyon lelkes vagyok - pont mint bármikor, mikor kutyasuliba járunk :)

Szóval, Törpe. Irtó cuki, lelkes, egyszerűen imád oviba járni! Amúgy is imádja a többi kutyát, de hogy itt csupa olyan lökött van, mint ő, hát az maga a Kánaán! Próbálom nagyon figyelni a viselkedését, meg persze figyelek az oktatóra is, így picit módosítanám a potenciális gazdikkal szembeni elvárást a következők szerint:

- Törpét nagyon nem ajánlanám kertbe. Vagy ha mindenképp kinti-benti kutya lenne (korábban írtam, hogy csak kerti tartásra nem szeretném adni!), akkor komoly, beton alapú kerítéssel, Törpénél kisebb méretű rácsközökkel felszerelt kerítés jöhet szóba. Törpe ugyanis nagyon kis önálló egyéniség, amint rájön, hogy egy kerítésen keresztül tudja préselni magát, már a túloldalon is van. Nem szökni akar, csak szétnézni a másik oldalon. És amúgy is, milyen vicces már, hogy ő a kerítés egyik oldalán, a többi kutya pedig a másik oldalán rohangál oda-vissza :)

- Törpét tapasztalt kutyás kezébe adnám, ugyanis közepesen domináns, határozott kutya. Nagyon eszes, furfangos, ezért fontos a következetesség és a határozott fellépés (ami nem egyenlő a 'jólelveremakutyáthogymegtanuljaholahelye' hozzáállással!!!). Ebből következően a kutyasuli erősen ajánlott, és mivel a klikkerre már most jól reagál, a nehezén túl vagyunk :D

- Imádja az embereket és a többi kutyát, így nagy családba, akár (inkább nagyobbacska) gyerekek mellé, második kutyának is remek választás lenne. Szereti a nyüzsit, így szerintem értékelné, ha nem lenne sokat egyedül.

- Úgy vettem észre, picit érzékeny a gyomra. Mivel nálam bárányos (csirke-, kukorica-, búzamentes) száraztápot kap, mikor nagy ritkán belekeverek némi főtt (ember)kaját, vagy pl. a baromvirsli is megbolygatta picit a bélését. Vagy a suliban benyelt valami vírust. Ezt 1-2 napon belül kiderítem.

- Alig ugat. Persze jelez, ha valami komolyabb történés van az ajtó előtt, de a lakásban már szinte teljesen csendben van.

- Nem elegendő mozgatás, okítás esetén szétnéz a lakásban és átrendezi a dolgokat, kutyamódon elolvassa a könyveket, tesz-vesz. Érdemes erre odafigyelni.

- Csudiügyesen sétál. Nagyon megvan már a rutin, lassan kezdi megismerni a környéket, a nagy, zöld szemetesek és seprűs emberek is egyre kevésbé rémisztők :) Figyelni kell rá, mert az emberekhez odaszalad(na), de majd szépen erről is leszokik - kellő következetesség mellett.

Mindent összevetve Törpe még mindig szuper kutya, nem plüssből van, vannak saját gondolatai, vagány, jól szocializált, jó idegrendszerű kis szaros. Nő, mint a bolondgomba, így ha valaki még látni akarja a "before" részt, gyorsan fogadja örökbe - mielőtt meggondolom magam!!! :D

A bejegyzés trackback címe:

https://taskakutya.blog.hu/api/trackback/id/tr694915778

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása